nacházíte se zde:  home  /  akce  /  Výroční zpráva za rok 2021

Přidejte se k nám...

Sledujte nás na Youtube

Sdílejte tuto stránku ...

Obrázky

Ostatní dokumenty

Ostatní dokumenty

Výroční zpráva za rok 2021

Spolek Političtí vězni.cz zveřejňuje výroční zprávu za rok 2021. Níže z ní vybíráme pasáž o jeho činnosti v tomto období.

Spolková činnost byla v tomto roce ještě částečně utlumena v důsledku pandemie.

Členové spolku pokračovali v propagaci naučné stezky Jáchymovské peklo. Na stezce příležitostně uskutečnili komentované prohlídky pro školy a veřejnost. Mimo jiné proběhla návštěva Jáchymova v rámci akce pořádané mezinárodním Czech-German Young Professionals Program (CGYPP).

Spolek podpořil vzdělávací projekt dílny praktické žurnalistiky Novinářský inkubátor a Filosofické fakulty Univerzity Hradec Králové. Ve dnech 14.–16. října 2021 studenti, zapojení do aktivit inkubátoru, absolvovali exkurzi do Jáchymova. S Novinářským inkubátorem byla domluvena dlouhodobá vzájemná spolupráce.

Spolek zahájil spolupráci s Europäische Akademie Berlin na projektu The Last Lesson (Poslední lekce). V rámci projektu skupina českých a německých studentů navštívila vybraná česká a německá místa paměti komunismu a setkala se se čtyřmi českými a německými pamětníky (Tim Eisenlohr, Sonja Sprößig, Miriam Vránová, Jan Wiendl). Na základě rozhovorů s nimi vznikl scénář dvojjazyčného komiksu vyobrazujícího jejich osudy v době pronásledování. Studijní cesta proběhla 22.–26. října 2021.

V rámci strategického plánování se spolek rozhodl o obnovení úsilí k zakoupení řetízkové šatny bývalého pracovního tábora a dolu Rovnost na Jáchymovsku. Reagoval tak na neutěšený a rychle se zhoršující stav tohoto unikátního objektu.

Spolek zahájil spolupráci na vzniku nové expozice v Rudé věži smrti, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů. Mimo poskytl expertní konzultace a rozhovory s pamětníky, kteří prošli jáchymovskými pracovními tábory.

Komentované prohlídky Political Prisoners´ Prague, Jáchymov Gulag Experience a Students´ Velvet Revolutions zůstaly pozastaveny.

V minulém roce Spolek Političtí vězni.cz podpořil různé organizace a projekty s podobnými cíli. Mezi ně patří sdílení informací o činnosti spolku Memoria – Iniciativa za důstojné využití věznice v Uherském Hradišti, sdílení informací o pronásledování ruského historika Dmitrijeva a sdílení petice „Zastavme likvidaci sdružení Memorial!“, či pozvánky na skautské setkání na Mohyle Eliáš v Jáchymově. Spolek dále své zátupce vyslal na pietní akt na Ďáblickém hřbitově.

LRG Výroční zpráva 2021 01

LRG Výroční zpráva 2021 02

Komentovaná prohlídka naučné stezky jáchymovské peklo během akce pořádané Czech-German Young Professionals Program (CGYPP). Účastníky provádí Michal Louč. Foto Václav Bacovský.

© 2008 - 2023 Političtí vězni.cz | webmaster: Nebrat s.r.o.