Projekce dokumentu „K. Ch. – příběh politické vězeňkyně“ s debatou v Sametovém centru

Přijďte si s námi netradičně připomenout výročí 17. listopadu. Podíváme se na něj z perspektivy roku 1948, kdy byla hlavní představitelka našeho filmu, paní Karla Charvátová, zatčena a později znásilněna. Po projekci filmu představíme paní Charvátovou, čerstvě oceněnou Cenou Příběhů bezpráví za rok 2014, osobně v bilančním rozhovoru s publikem. Po jeho skončení vás zveme na bar ke kalíšku něčeho dobrého. Oslavte Mezinárodní den studentů setkáním s politickou vězeňkyní, kterou vedle let 1939 a 1989 nevratně zasáhl i 17. listopad 1948... a ona to zvládla. Přijďte si poslechnout, jak.

Projekce dokumentu a následná debata proběhnou v pražském Sametovém centru v rámci série akcí připomínajících 25. výročí pádu československého komunistického režimu.

K. Ch. – příběh politické vězeňkyně
Tomáš Bouška, 42 min, 2011.
Film vznikl ve spolupráci s Vyšší odbornou školou publicistiky v Praze (VOŠP).

Studentský dokumentární film K. Ch. odkrývá milníky zapomenutého životního příběhu bývalé politické vězeňkyně Karly Charvátové (K. Ch.), jež na podzim roku 1948 otěhotněla po znásilnění dozorcem ve vyšetřovací vazbě. Dokument nabídne konfrontaci příběhů matky a její dcery. V osudech obou žen se snoubí mnohdy fatální důsledky zvůle socialistické diktatury na životy obyčejných lidí, ale i síla lidského charakteru, který jim odolal. Jen zřídka se v příběhu nahromadí tolik smutných okolností, s nimiž se jejich oběti vypořádaly s takovou noblesou.

Na filmu se podíleli: Eva Skálová (střih), Filip Vonka (kamera), Petr Veselý (zvuk), Ivana Vránková (produkce), Adéla Skálová (grafika) a členové o. s. Političtí vězni.cz.

Akce se koná v Sametovém centru v Cihelné ulici č. 4 v Praze od 18 hodin. Vstup je zdarma.